Περιοχή

Η περιοχή της Επανoμής κατοικείται αδιάκοπα εδώ και 6.000 σχεδόν χρόνια. H οινοποίηση μαρτυρείται εδώ και 1.500 περίπου χρόνια. Κατά τη βυζαντινή περίοδο, η περιοχή αναφέρεται ως γνωστός αμπελότοπος. Ωστόσο, οικισμός με την επωνυμία Πανομή σημειώνεται για πρώτη φορά σε απογραφή του 1302.

Στην οθωμανοκρατία η Πανομή αποτελεί ελεύθερο αυτοδιοικούμενο «κεφαλοχώρι», ενώ σύμφωνα με οθωμανικά φορολογικά κατάστιχα, η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοπαραγωγή συνεχίζονται.

Η Επανομή βρίσκεται 25 χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Θερμαϊκού και στο νομό Θεσσαλονίκης, αποτελώντας παραθαλάσσιο προάστιό της.

Η Επανομή είναι ένα όμορφο αγροτικό χωριό 9.000 περίπου μόνιμων κατοίκων, που περιβάλλεται από θάλασσα. Η περιοχή καλύπτεται από καλλιέργειες διαφόρων τύπων, λόφους με ελιές και πλούσια αμπέλια. Η αμπελοκαλλιέργεια είναι γνωστή στην περιοχή από πολύ παλιά. Άλλωστε, η Επανομή ανήκε στην ευρύτερη περιοχή της «Καλαμαριάς», που σημαίνει Καλή Μεριά. Ο τίτλος δόθηκε από Γάλλους περιηγητές για να αποδώσει την καλή ποιότητα των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.

Μερικά από τα σημεία που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου (από το 1835) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (από το 1865), οι καμαροσκέπαστοι τάφοι, το μετόχι των Κριτσιανών και ο φάρος στο ακρωτήριο της Επανομής. Οι αρχαιολογικές σκαπάνες έχουν φέρει στο φως πολλά παλαιοχριστιανικά και πρωτοχριστιανικά ευρήματα.

Η Επανομή είναι περιοχή μεγάλης οικολογικής σημασίας. Στην περιοχή Φανάρι υπάρχει ο μοναδικής ομορφιάς υδροβιότοπος, έκτασης 5.500 στρεμμάτων, όπου φιλοξενούνται σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και λειτουργεί ως καταφύγιο αποδημητικών και άλλων πουλιών. Ο υδροβιότοπος Επανομής είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα «Natura 2000» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση των ακτών της φτάνει τα 40 περίπου χιλιόμετρα. Οι καθαρές και όμορφες παραλίες της μαγεύουν κάθε καλοκαίρι πλήθος κόσμου, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται την Επανομή όλες τις εποχές για τις πολλές γραφικές ταβέρνες της, διάσημες για το φρέσκο ψάρι, τα ελληνικά και τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, το καλό κρασί, το ντόπιο τσίπουρο και τη ζεστή φιλοξενία.