Πέρα από τις ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, σε όλη τη διάρκεια της αμπελοοινικής χρονιάς πραγματοποιείται μία σειρά εκδηλώσεων με δύο άξονες: το κρασί και το μουσείο.
Με άξονα το κρασί
Μέσα στο χρόνο πραγματοποιούνται σεμινάρια γευστικής δοκιμής σε κλειστό κύκλο από τους οινολόγους του Κτήματος, με διάφορες θεματικές. Ενδεικτικά: σεμινάριο για αρχάριους, για το ποτήρι και τη συμμετοχή του στην απόλαυση του κρασιού, για το συνδυασμό κρασιού-φαγητού, γνωριμίας με το κρασί μέσα από παιχνίδια (μόνο με δηλώσεις συμμετοχής και σειρά προτεραιότητας).
Το Κτήμα κάθε χρόνο συμμετέχει στη γιορτή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού, ενώ η μεγαλύτερη ετήσια γιορτή για το κρασί είναι οι Ανοιχτές Πόρτες, ένα Σαββατοκύριακο ανοιχτό στο κοινό, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Τα τελευταία χρόνια, περισσότερα από 2.000 άτομα φιλοξενούνται αυτό το διήμερο στον αμπελώνα και στο οινοποιείο.
Παράλληλα, το Κτήμα Γεροβασιλείου αποτελεί ιδρυτικό μέλος των "Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος" και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες των "Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος". Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, τουριστικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, που αναπτύχθηκε από την κοινή δράση των Βορειοελλαδιτών οινοπαραγωγών.
Με άξονα το μουσείο
Το Μουσείο Οίνου έχει δώσει τη δυνατότητα στο Κτήμα να παρουσιάσει στον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φιλοσοφία του: το κρασί είναι ένα πολυδιάστατο αγαθό. Η πολιτισμική του διάσταση ξεκινά από τον τρόπο που καλλιεργείται το αμπέλι και συνεχίζεται μέχρι και τον τρόπο που καταναλώνεται στο τραπέζι. Έτσι, καλεσμένοι ομιλητές από διάφορους χώρους έρχονται στο μουσείο και μιλάνε για θέματα που συχνά δεν έχουν σχέση με το κρασί, αλλά το θέατρο, την ιστορία, την ποίηση, τις επιστήμες και άλλα πολλά.
Επίσης, το μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου, με διευρυμένο ωράριο. Η ημέρα κλείνει με μουσική ή θεατρική παράσταση.
Περιστασιακά, έχουν φιλοξενηθεί περιοδικές εκθέσεις φωτογραφίας και μουσικών οργάνων, προβολές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εκδηλώσεις του μουσείου έχουν ελεύθερη είσοδο.
Η ενημέρωση του κοινού για όλες τις εκδηλώσεις του κτήματος και του μουσείου —τακτικές και έκτακτες— γίνεται μέσα από την αποστολή του ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου τύπου, του ιστότοπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το κανάλι του Κτήματος στο YouTube έχει διαθέσιμες τις διαλέξεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
Στο πεδίο αυτό των πολιτισμικών δράσεων, το Κτήμα στηρίζει και πραγματοποιεί εκδόσεις, που αφορούν το αμπέλι και το κρασί, με κύριο στόχο να συμμετέχει στη συγκέντρωση, διαφύλαξη και διάδοση πληροφορίων και εικόνων της αμπελοινικής ιστορίας, παράδοσης και τέχνης.
Ως εκδότης
Από στόμα σε στόμα
Σειρά εκδόσεων του Κτήματος σε ετήσια βάση αφιερωμένη στην Επανομή. Κάθε χρόνο η έκδοση παρουσιάζεται στις Ανοιχτές Πόρτες. Διαθέσιμες στο πωλητήριο της ιστοσελίδας μας.
Κυκλοφορούν:
- Επανομίτικα Μαγειρέματα (η τοπική γαστρονομία της Επανομής)
- Αμπελοτραπεζώματα (τα προϊόντα του αμπελιού που συναντάει κανείς στην κουζίνα της Επανομής)
- Το τσίπουρο αφηγείται (η ιστορία του επανομίτικου τσίπουρου)
- Γύρω-γύρω όλοι (η πολυπολιτισμική κουζίνα της Επανομής)
- Οι Μουσαφίρηδες (η κουζίνα από νύφες και γαμπρούς της Επανομής)
- Επανομή, η δική τους Ιθάκη (ιστορίες ανθρώπων που επέλεξαν την Επανομή ως δικό τους τόπο)
- Τραγουδιστά (η μουσική παράδοση της Επανομής)
- Η ηχογράφηση του ’69 (ιστορική ηχογράφηση της μουσικής παράδοσης της Επανομής)
- Ο υγρότοπος της Επανομής (η χλωρίδα, η ορνιθοπανίδα και η σημασία τους για τον άνθρωπο και τη φύση)
- Αρχιτεκτονήματα - Οι παλιές κατοικίες της Επανομής
Οίνων Ιστορώ-Τ'αμπελανθίσματα
Πρακτικά από επιστημονικό συμπόσιο για τα αμπελοοινικά και αρχαιολογικά ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή της Επανομής, που πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα.
Οίνος ευφραίνει καρδίαν, του Βασίλη Γουγούση
Το βιβλίο περιέχει στοιχεία για τις απαρχές της αμπελοκαλλιέργειας, την ιστορία του αμπελιού και του οίνου στην Αρχαία Ελλάδα. Παράλληλα αναφέρεται στο ρόλο του αμπελιού και του κρασιού στη Βίβλο.
Τα Μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου, του Δημήτρη Μπασλάμ
Η επιθυμία του Κτήματος να εμπλουτιστούν οι σχολικές επισκέψεις έγινε πραγματικότητα χάρη στην ευαισθησία και τη διάθεση του δημιουργικού μουσικού και συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ, που περιγράφει με ευφάνταστο τρόπο το ταξίδι του κρασιού από το αμπέλι στο μπουκάλι μέσα από τις περιπέτειες ενός λαγού και της παρέας του. Ζωή στο παραμύθι δίνει η όμορφη εικονογράφηση του Βίκτωρα Μοσχόπουλου. Στη συνέχεια, το παραμύθι έγινε και ταινία κινουμένων σχεδίων, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νικολόπουλου. Η ταινία έχει παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και animation. Δείτε το στο YouTube.
Με κόκκινο ή λευκό, τα μπουκάλια μιας ιδιότυπης συλλογής
Λεύκωμα που αφορά έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου παρουσιάστηκαν μπουκάλια κρασιού φιλοτεχνημένα από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Συμπόσιο και συμποσιακό τελετουργικό στην αρχαία Αθήνα, του Μιχάλη Τιβέριου
Με αφορμή την ενότητα του συμποσίου στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, προτείναμε στον ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Μιχάλη Τιβέριο να γράψει ένα βιβλίο με αυτή τη θεματική. Η ιδέα γεννήθηκε πριν μερικά χρόνια, στο πλαίσιο μια σχετικής ομιλίας που είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος στο μουσείο μας. Το βιβλίο ασχολείται με το αρχαίο συμπόσιο, έναν από τους σημαντικότερους κοινωνικούς θεσμούς του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Τα κείμενα συνοδεύονται από πλούσιο εποπτικό υλικό, κερδίζοντας έτσι την αμεσότητα με τον αναγνώστη.
Ως χορηγός εκδόσεων
Κρατήρ Μεστός Ευφροσύνης, τετράγλωσση έκδοση της Σταυρούλας Κουράκου-Δραγώνα
Ανασκαφικές Έρευνες στην Περιοχή Επανομής Θεσσαλονίκης: Το Νεκροταφείο στο Λιμόρι και η Βασιλική στο Μπγιαδούδι, του καθηγητή Θεοχάρη Παζαρά
Τ’απανομίτκα, του καθηγητή Θεοχάρη Παζαρά