Φθινοπωρινή Πανσέληνος στο Κτήμα Γεροβασιλείου

7 Σεπ. 2019
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Κτήμα Γεροβασιλείου αποχαιρετά το καλοκαίρι και καλωσορίζει τη νέα αμπελοοινική χρονιά με μία προβολή του ντοκιμαντέρ «ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ» του Ζαχαρία Μαυροειδή, το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019, στις 20:30, στον κήπο του Κτήματος.
 


Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ και τους συντελεστές του
Κάθε χρόνο, στις 31 Ιουλίου, οι τελευταίοι εναπομείναντες «δεκαπεντάριδες» επιστρέφουν στα κελιά της ανενεργής Μονής της Κοίμησης, στο νότιο άκρο της Θηρασιάς. Για δύο βδομάδες  προσεύχονται υπέρ αναπαύσεως των νεκρών και υπέρ υγείας των ζωντανών προετοιμάζοντας παράλληλα την Μονή για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Τον υπόλοιπο χρόνο αναπολούν το παρελθόν αγναντεύοντας την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη στην άλλη μεριά του ηφαιστείου.


Το «ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ» καταγράφει την ράθυμη καθημερινότητα της φθίνουσας παράδοσης του «Δεκαπέντε». Μέσα από τα πορτρέτα των γυναικών που κάθε καλοκαίρι επιστρέφουν για δεκαπέντε μέρες στη Μονή  διερευνά θέματα πίστης, ταυτότητας και φύλου. Το «αμόλυντο» σώμα της Παναγίας, το ερημωμένο σώμα της πάλαι ποτέ αγροτικής Θηρασιάς και το φθαρτό σώμα των γυναικών συνθέτουν μια εφήμερη αναπαράσταση της μεταπολεμικής Ελλάδας.
 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία & σενάριο – Ζαχαρίας Μαυροειδής
Διεύθυνση φωτογραφίας – Ζωή Μαντά
Μοντάζ  – Σμαρώ Παπαευαγγέλου
Παραγωγή – Ζαχαρίας Μαυροειδής, Βίκυ Μίχα, Boo productions,  ΕΡΤ Α.Ε., Momento Films

Το ντοκιμαντέρ είναι στην Ελληνική, με ελληνικούς υπότιτλους. (Διάρκεια: 84 min)
 
Πρόγραμμα προβολής

  • 19:30 το καλωσόρισμα με ένα ποτήρι κρασί
  • 20:30 η προβολή της ταινίας στον κήπο του Κτήματος*. Η βραδιά θα κλείσει με συζήτηση με τον σκηνοθέτη Ζαχαρία Μαυροειδή.
    *Σε περίπτωση βροχής, η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της εμφιάλωσης.

Στα πλαίσια της προβολής, το μουσείο θα είναι επισκέψιμο 19:30-20:30.
Είσοδος ελεύθερη