Τρύγος 2018

3 Οκτ. 2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η φετινή χρονιά  ήταν πολύ πρώιμη. Χαρακτηρίστηκε από έναν ήπιο χειμώνα με αποτέλεσμα την πρώιμη έκπτυξη των οφθαλμών, στα μέσα Μαρτίου, 12 ημέρες νωρίτερα από πέρσι.  Κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο δεν σημειώθηκαν βροχές, ενώ κατά τον Απρίλιο επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή (Μ.Ο. 30oC), γεγονός που ευνόησε την πρωίμηση. Τις πρώτες ημέρες του Μάιου έπεσαν οι πρώτες βροχές (45mm), ενώ ο μήνας συνεχίστηκε χωρίς βροχές, με χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετή συννεφιά. Τον μήνα Ιούνιο επικράτησε ξηρασία, με εξαίρεση τις 27/6 που σημειώθηκε μια δυνατή βροχόπτωση (35mm), και χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή, γεγονός που μείωσε την πρωίμηση στις 7 ημέρες. Από το τέλος Ιουνίου και μέχρι και το τέλος του τρύγου καμία βροχόπτωση δε σημειώθηκε. Η θερμοκρασία κυμάνθηκε γύρω στους 30-32oC κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ γύρω στους 20-21oC. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλο το χρόνο ευνόησαν τα ποικιλιακά αρώματα και την πρωτοφανή φαινολική ωρίμαση. 

Ο τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Ξεκίνησε στις  5 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc και ακολούθησε το Chardonnay, το Viognier και τέλος η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο. Παράλληλα, στις 13 Αυγούστου ξεκίνησε και ο τρύγος των ερυθρών σταφυλιών, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, που τρυγήθηκε το Ξινόμαυρο.

Η φετινή χρονιά σημείωσε μία μικρή πτώση σε σχέση με πέρσι (5%), αλλά έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα, με πολύ καλές συνθήκες βλάστησης και ωρίμασης. Τα λευκά κρασιά του Κτήματος έχουν αποζυμώσει και εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα, γεμάτη γεύση και καλές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή.